skip to main | skip to sidebar
Examensutställning på Form Design Center, Malmö. Årets utställning heter /STÄLLNING. Utställningsperioden 20 maj - 7 juni med vernissage tisdagen den 19 maj (inbjudningskort krävs).

Pressrelease

Utställare

Trädgården i bloggosfären; tankar kring bloggens användbarhet inom landskapsarkitekturen i ett samhälle alltmer influerat av populärkultur. Katarina Svensson
Martina

Idéträdgården Lucus som koncept, arbetsprocess och fenomen. Kina Bergdahl

Urban Agriculture i den hållbara staden; en fältstudie i Managua. Camilla Björk och Anna Eklund

Stadens små, offentliga platser. Klara Wallby

En undersökning av gränssnittet mellan auditiv och visuell platsgestaltning. Frans Gillberg

Landskapsurbanism i en postindustriell kontext; Övägen, Limhamn. Ola Gustavsson

The allotment plot. Karin Andersson, Johanna Bratel, Linda Högberg, Marta Strand, Annika Söderberg, Therese Wallgren.

Staden - fara eller frihet för kvinnor. Martina Norrman
Denna blogg har startats med anledning av den årliga examensutställningen på FORM/DESIGN CENTER i Malmö. Vi landskapsarkitekter från SLU, Alnarp, deltar i år med temat staden gror, som tar fokus på urban odling, där vi diskuterar hållbar utveckling av framtidens städer.

Här på bloggen kommer du kunna läsa intressanta inlägg och exklusiva artiklar som vi samlar kring ämnet. På denna sida kommer du även kunna hitta information om de olika utställningsbidragen från Landskapsarkitektprogrammet.

Välkommen att besöka utställningen och följa oss här på bloggen!

väx-t-er på balkongen

basilika
Vill stå skyddat på varm och solig plats, men är känslig för uttorkning. Den är dessutom väldigt köldkänslig och vid en dålig sommar mår den bättre som inomhuskrydda. Så mycket ytligt i kruka inomhus sex veckor innan utplantering och plantera inte ut innan frostrisken är över. Extra viktig att toppa när den börjar göra blomknoppar, eftersom den kommer att vissna efter att den har blommat. Toppar man den varje gång blomknopparna visar sig kan den klara sig långt in på hösten. När man tycker att den har gjort sitt kan man låta den blomma, då den har trevliga och väldoftande blommor. Speciellt är den rödbladiga basilikans små rosa blommor sevärda.

citronmeliss
Tycker om sol till halvskugga och växer tacksamt. De små plantorna är frostkänsliga så man bör så dem inomhus till vädret är varmare. När det är dags att plantera ut den så rekommenderas ett avstånd på 25-35 cm. Citronmelissen klarar av att övervintra utomhus i hela landet men kan behöva täckas uppe i norr.

dill
Dill sås direkt på friland i mullrik jord. Det går utmärkt att odla dill i kruka, men då måste man gödsla den regelbundet. Bladdill skördas i början av sommaren innan dillen börjat blomma. De blad som inte används direkt kan torkas eller frysas. Krondill skördas när dillen blommar. Frön skördas när de börjat torka. Dillkronorna klipps då av och hängs på tork ovanför en tidning eller innuti en papperspåse, som fångar upp frön som faller av.

gräslök
Den växt som är lättast att odla på balkongen är förmodligen gräslök. Den klarar vintrarna utan problem och kan till och med blomma på balkongen. Den har inga problem med vinterkyla och är bland de första fleråriga örterna som börjar grönska på våren. Den vill gärna ha sol men om det är skugga någon gång under dagen är det bara bra.

kiwi
Välj en så kallad mini kiwi eftersom dessa har större möjlighet att hinna ge skörd.

koriander
Koriandern är en ettårig krydda som skall sås direkt i kryddträdgården tidigt på våren och sen när plantorna växer upp gallras till cirka 15-30 cm mellanrum. Föredrar en torr och solig växtplats.

mejram
Mejram odlas som ettårig i vårt klimat. Bäst är att förkultivera inomhus för senare utplantering. Den är mycket frostkänslig. Läget skall vara soligt, varmt och vindskyddat. Går utmärkt att odla i kruka. Jorden skall vara lätt och mullrik.

mynta
För att få bästa resultat bör du så fröna mycket grunt inomhus sex till åtta veckor innan utplanteringen, som sker när frostrisken är över. Mynta vill stå med 20-30 cm avstånd, men tänk på att avgränsa spridningen genom att plantera dem i en nedgrävd plastspann utan botten eller liknande. Mynta sprider sig nämligen med utlöpare och kan lätt invadera hela kryddlandet. Den är också känslig för torka och drar gärna till sig bladlöss.

oregano
Gillar när det är torrt och varmt och trivs utmärkt i sandblandad jord. Förkultivera inomhus och plantera sen ut plantorna med cirka 15-25 cm mellanrum. Oregano klarar av vintern i större delen av landet men känner du dig osäker så är det bäst att skydda den med övertäckning.persilja
Jorden skall vara näringsrik och väldränerad. Persiljan tycker dessutom om kalk. Läget skall vara soligt eller i lätt skugga. Så frön grunt på friland när jorden blivit tillräckligt uppvärmd. Det tar som regel lång tid för fröna att gro. Misströsta inte, utan vattna lite då och då, så kommer förhoppningsvis persiljan upp så småningom. Gallra sedan till ett avstånd på 10-15 cm. Persiljan är godast första året. Då kommer det enbart upp blad. Andra året blommar den. För att främja bladtillväxten kniper du av blomstjälkarna. Vill du att den ska självså sig till nästkommande år så är det bara att låta några plantor gå upp i blom.

paprika
Paprika, chili och andra plantor från familjen spansk peppar fungerar alla bra att odla på balkong. Får de ordentligt med solljus ger de ofta en ganska bra skörd. Köp antingen färdiga plantor eller så i god tid från frö och kultivera plantorna under lysrör.

rosmarin
Enklast odlar du rosmarinen i en stor rymlig lerkruka, som får stå utomhus på sommaren och som sedan tas in på en ljus och sval, frostfri plats på vintern. Fröna har låg grobarhet och gror sakta så det gäller att förså tidigt. När det är dags för utplantering så vill rosmarinen stå med 25-35 cm mellanrum i väldränerad jord på den varmaste platsen.Var beredd på att den växer långsamt och inte blir så stor på bara en växtsäsong. Duscha plantan lite då och då.

sallad
Passar bra i breda krukor eller lådor som inte är särskilt djupa. Blanda olika sorter och skörda dem tidigt när de är spröda och goda. De olika sorterna kommer att gro och växa i olika hastighet och du får en jämn och varierad skörd. När det börjar bli tunt med nya plantor sätter du fler frön, på så sätt kan du skörda över hela säsongen.

salvia
Salvia kan planteras i väldränerad, ordinarie trädgårdsjord i varmt, soligt läge. Klarar sig bra på en inglasad balkong, men tål inte alltid vinterkylan på en vanlig balkong. Planterar man dem i kruka kan man flytta in dem över vintern.

timjan
Enklast är att köpa timjanssticklingar och plantera dem på en väldränerad plats. Men ett par sorter går även att fröså. Timjan räknas som en bra nybörjarkrydda. För bästa resultat sår du din timjan grunt i april och planterar ut med 15-20 cm mellanrum när frostrisken är över. Klarar sig bra på en inglasad balkong, men tål inte alltid vinterkylan på en vanlig balkong. Planterar man dem i kruka kan det dock gå att flytta in dem över vintern.

tomater
Tomat tål direkt solljus utmärkt och solen ger en stor skörd av vackra röda tomater. Tomater växer gärna på spaljé vilket passar för balkongens begränsade utrymme. Vill man få en stor skörd bör man dock börja sätta inomhus under januari under lysrör. Annars kan man köpa plantor vilka normalt är ganska små men tillräckligt stora för att hinna ge en hygglig skörd. Tomater är törstiga, viktigt att ha i åtanke om man funderar på att bli tomatodlare… Tomater utvecklar snabbt en stor biomassa och kan när det är soligt dricka nästan hur mycket som helst. Det blir då mycket konkade med vatten. Blir det tungt kan det underlätta med en slang kopplad till kranen i badrummet. Självvattnande kruka kan också vara en tänkvärd lösning för att underlätta vattningsbestyret. 

onsdag 25 februari 2009

odling når nya höjder



Det gror i skyskraporna

Urban farming has always been a slightly quixotic endeavor. From the small animal farm that was perched on the roof of the Upper West Side’s Ansonia apartment building in the early 1900s (fresh eggs delivered by bellhop!) to community gardens threatened by real-estate development, the dream of preserving a little of the country in the city is a utopian one. But nobody has ever dreamed as big as Dr. Dickson Despommier, a professor of environmental sciences and microbiology at Columbia University, who believes that “vertical farm” skyscrapers could help fight global warming.

Grönsaker på höjden

Imagine a cluster of 30-story towers on Governors Island or in Hudson Yards producing fruit, vegetables, and grains while also generating clean energy and purifying wastewater. Roughly 150 such buildings, Despommier estimates, could feed the entire city of New York for a year. Using current green building systems, a vertical farm could be self-sustaining and even produce a net output of clean water and energy.

Från bloggen http://www.inhabitat.com 5 april 2007.
SKYSCRAPER FARMING: Farming reaches to the sky, by Jorge Chapa
Upplagd av Katarina kl. 17:39

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Senaste inlägg Äldre inlägg Startsida
Prenumerera på: Kommentarer till inlägget (Atom)
en sida om urban odling

Hållbar utveckling av framtidens städer kan betyda så mycket. Ett sätt är att effektivisera stadens outnyttjade ytor t.ex. betongmurar, balkonger, husfasader, innergårdar, torg och bortglömda platser som har stor potential för urban matproduktion.

Att odla sin egen mat kan vara avgörande för näringsintaget eller en mysig lyx. Hemmaodlad mat är inte bara giftfri, nyttig och närproducerad, det är också ett politiskt ställningstagande och borde vara en demokratisk rättighet.

Så ut och botanisera bland plantor och fröer och skapa din egna produktiva ekobalkong. Klimatsmart, ekologiskt, lokalproducerat och fairtrade!


Staden gror ska vara en sida för uttryckande av tankar kring ämnet staden gror.

Vi vill gärna samla fler skribenter här på bloggen som vill göra ett bidrag. Skriv något själv, eller länka till en artikel du tycker är intressant.


NAMN


E-POST


MEDDELANDE




Bloggarkiv

  • ▼  2009 (32)
    • ►  december (1)
    • ►  maj (11)
    • ►  april (4)
    • ►  mars (7)
    • ▼  februari (9)
      • "The farm project" by Mike Meiré
      • "Towards Paradise"
      • grönsaker uppåt väggarna
      • Gör som Glenford James
      • Just Food NYC
      • odling når nya höjder
      • produktionslandskap kontra konsumtionslandskap
      • produktivt på balkongen
      • Brussels sprouts