onsdag 9 december 2009

Talk Climate - Skötselråd till din planta


Fram till den 10 januari kan du odla dina egna plantor på utställningen Talk Climate på FormDesign center i Malmö. Sätt ett frö och ta ett litet steg mot en grönare stad! Här finner ni skötselråd till växterna:


Smörgåskrasse (Lepidium sativum) -
Strö ett lager med frön ovanpå jorden. Ställ den mörkt i ett par dagar tills fröna har groddats. Efter det kan du ställa dem i fönstret så att de får ljus. Se till att hålla jorden fuktig. Det går också att så krasse på fuktigt papper eller bomull. De växer tätt så det är tacksamt att så i mönster eller former. När de är gröna och fina, efter ungefär en vecka, är det bara att klippa av och avnjuta dem som krydda på din mat. Höjd ca 3,5 cm.

Sommarpumpa (Cucurbita pepo) - Ställ varmt för att gro. Plantera om efter ett par veckor till en större kruka. Var rädd om rötterna! Ställ sedan ljust. Håll sådden fuktig tills plantorna har börjat blomma. Lättodlad grönsak som kan användas färsk som gurka eller i matlagning som aubergine. Bladen är stora och dekorativa. Trivs på varm, lugn och solig plats i humusrik, välgödslad och väldränerad jord. Vattna rikligt. Höjd 70-80 cm.

Dill (Anethum graveolen) - Dill trivs i näringsrik, lucker och genomsläpplig jord som inte står blöt. Placeras i sol eller halvskugga på en varm plats. Plantan bör inte torka, vattna regelbundet. Bladen skördas efterhand, de plockas av nerifrån och uppåt när de är välutvecklade. Dill är en ettårig växt som blir ca 50 cm hög. Både de findelade bladen samt de vackra dillkronorna doftar och smakar gott.

Kom ihåg att vi är inne i en mörk årstid, ställ plantan så ljust som möjligt för att den ska utvecklas väl!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar