Nu kan du odla hemma, eller på din arbetsplats med samma teknik som används i proffessionela växthus.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
citronmeliss
Tycker om sol till halvskugga och växer tacksamt. De små plantorna är frostkänsliga så man bör så dem inomhus till vädret är varmare. När det är dags att plantera ut den så rekommenderas ett avstånd på 25-35 cm. Citronmelissen klarar av att övervintra utomhus i hela landet men kan behöva täckas uppe i norr.
gräslök
Den växt som är lättast att odla på balkongen är förmodligen gräslök. Den klarar vintrarna utan problem och kan till och med blomma på balkongen. Den har inga problem med vinterkyla och är bland de första fleråriga örterna som börjar grönska på våren. Den vill gärna ha sol men om det är skugga någon gång under dagen är det bara bra.
kiwi
Välj en så kallad mini kiwi eftersom dessa har större möjlighet att hinna ge skörd.
koriander
Koriandern är en ettårig krydda som skall sås direkt i kryddträdgården tidigt på våren och sen när plantorna växer upp gallras till cirka 15-30 cm mellanrum. Föredrar en torr och solig växtplats.
mejram
Mejram odlas som ettårig i vårt klimat. Bäst är att förkultivera inomhus för senare utplantering. Den är mycket frostkänslig. Läget skall vara soligt, varmt och vindskyddat. Går utmärkt att odla i kruka. Jorden skall vara lätt och mullrik.
mynta
För att få bästa resultat bör du så fröna mycket grunt inomhus sex till åtta veckor innan utplanteringen, som sker när frostrisken är över. Mynta vill stå med 20-30 cm avstånd, men tänk på att avgränsa spridningen genom att plantera dem i en nedgrävd plastspann utan botten eller liknande. Mynta sprider sig nämligen med utlöpare och kan lätt invadera hela kryddlandet. Den är också känslig för torka och drar gärna till sig bladlöss.
oregano
Gillar när det är torrt och varmt och trivs utmärkt i sandblandad jord. Förkultivera inomhus och plantera sen ut plantorna med cirka 15-25 cm mellanrum. Oregano klarar av vintern i större delen av landet men känner du dig osäker så är det bäst att skydda den med övertäckning.persilja
Jorden skall vara näringsrik och väldränerad. Persiljan tycker dessutom om kalk. Läget skall vara soligt eller i lätt skugga. Så frön grunt på friland när jorden blivit tillräckligt uppvärmd. Det tar som regel lång tid för fröna att gro. Misströsta inte, utan vattna lite då och då, så kommer förhoppningsvis persiljan upp så småningom. Gallra sedan till ett avstånd på 10-15 cm. Persiljan är godast första året. Då kommer det enbart upp blad. Andra året blommar den. För att främja bladtillväxten kniper du av blomstjälkarna. Vill du att den ska självså sig till nästkommande år så är det bara att låta några plantor gå upp i blom.
paprika
Paprika, chili och andra plantor från familjen spansk peppar fungerar alla bra att odla på balkong. Får de ordentligt med solljus ger de ofta en ganska bra skörd. Köp antingen färdiga plantor eller så i god tid från frö och kultivera plantorna under lysrör.
rosmarin
Enklast odlar du rosmarinen i en stor rymlig lerkruka, som får stå utomhus på sommaren och som sedan tas in på en ljus och sval, frostfri plats på vintern. Fröna har låg grobarhet och gror sakta så det gäller att förså tidigt. När det är dags för utplantering så vill rosmarinen stå med 25-35 cm mellanrum i väldränerad jord på den varmaste platsen.Var beredd på att den växer långsamt och inte blir så stor på bara en växtsäsong. Duscha plantan lite då och då.
sallad
Passar bra i breda krukor eller lådor som inte är särskilt djupa. Blanda olika sorter och skörda dem tidigt när de är spröda och goda. De olika sorterna kommer att gro och växa i olika hastighet och du får en jämn och varierad skörd. När det börjar bli tunt med nya plantor sätter du fler frön, på så sätt kan du skörda över hela säsongen.
salvia
Salvia kan planteras i väldränerad, ordinarie trädgårdsjord i varmt, soligt läge. Klarar sig bra på en inglasad balkong, men tål inte alltid vinterkylan på en vanlig balkong. Planterar man dem i kruka kan man flytta in dem över vintern.
timjan
Enklast är att köpa timjanssticklingar och plantera dem på en väldränerad plats. Men ett par sorter går även att fröså. Timjan räknas som en bra nybörjarkrydda. För bästa resultat sår du din timjan grunt i april och planterar ut med 15-20 cm mellanrum när frostrisken är över. Klarar sig bra på en inglasad balkong, men tål inte alltid vinterkylan på en vanlig balkong. Planterar man dem i kruka kan det dock gå att flytta in dem över vintern.
tomater
Tomat tål direkt solljus utmärkt och solen ger en stor skörd av vackra röda tomater. Tomater växer gärna på spaljé vilket passar för balkongens begränsade utrymme. Vill man få en stor skörd bör man dock börja sätta inomhus under januari under lysrör. Annars kan man köpa plantor vilka normalt är ganska små men tillräckligt stora för att hinna ge en hygglig skörd. Tomater är törstiga, viktigt att ha i åtanke om man funderar på att bli tomatodlare… Tomater utvecklar snabbt en stor biomassa och kan när det är soligt dricka nästan hur mycket som helst. Det blir då mycket konkade med vatten. Blir det tungt kan det underlätta med en slang kopplad till kranen i badrummet. Självvattnande kruka kan också vara en tänkvärd lösning för att underlätta vattningsbestyret.
Åh va kul!
SvaraRaderaHör av er om ni är intresserade av mer hydroodling..kolonilotter kanske?
Hej! Meddelandeformuläret i högerspalten fungerar inte, så jag skriver här istället.
SvaraRaderaJättefin sida!
Titta gärna in på min blogg auntielisgarden.blogspot.com där jag skriver om min balkong, mitt köksfönster, guerrilla gardening och en del annat relaterat till stadsgrönt :)
//Li